2012 m. gruodžio 11 d., antradienis

Antrasis AKIM projekto susitikimas su rašytoja B. Jonuškaite

Spalio 12 d. vyko susitikimas su prozininke, publiciste ir poete Birute Jonuškaite, kuriame dalyvavo gimnazijos dvyliktokai. Prieš pamoką žinojau, kad bus kalbama apie Česlovą Milošą – poetą ir Nobelio premijos laureatą.  2011 m. buvo švenčiamos Č.Milošo 100-osios gimimo metinės.
Rašytoja bei Rašytojų sąjungos vicepirmininkė  B. Jonuškaitė su didžiuliu „užsivedimu“ vedė pamoką apie poetą ir kūrėją, apie kurį turėjome labai mažai žinių. Startavusi Adomo Mickevičiaus Ir Česlovo Milošo citatomis naujoji mūsų „mokytoja" įtraukė į sudėtingą vienintelio Lietuvos Nobelio laureato kūrybos ir gyvenimo pasaulį. Visgi, kad ir kaip stengtumėmės priskirti Česlovą Milošą tik lietuviams, reikia pripažinti, jog jis taip pat ir lenkų poetas. Mūsų istorijoje Č.Milošas jau antras toks dėl kurio nepasidaliname su kaimynais. Mano jau anksčiau minėtas Adomas Mickevičius, kaip ir Česlovas Milošas, gimė Lenkijoje, kalbėjo ir kūrė tik lenkiškai. Tačiau labai svarbią savo kūrybos dalį abu poetai paskyrė būtent Lietuvai.

Sutinku, kad mums labai svarbu pažinti Česlovą Milošą kaip kūrėją, bet visi turėtų pažinoti Č.Milošą bent kaip žmogų didelę dalį savo gyvenimo paaukojusį gerinant Lietuvos ir Lenkijos santykius. Birutė Jonuškaitė sugebėjo atskleisti tikriausiai pačias gražiausias Č.Milošo kūrybos detales ir idėjas. Taip jau yra, kad kai klausaisi žmogaus, kuris kalba apie tai, ką puikiai išmano, mėgsta ir tiesiog nuoširdžiai žavisi, negali nesiklausyti. Todėl taip jau nutiko, kad grįžus namo „googlinau“ ne Č.Milošo eilėraščius, o B. Jonuškaitės kūrybą...
Ši pamoka tai - jau antrasis projekto "Aukštosios kultūros impulsai mokykloms (AKIM)" susitikimas mūsų gimnazijoje.