2013 m. sausio 28 d., pirmadienis

Kino dailininkas A. Kepežinskas – “Kino klubo” svečias



Įpusėjus gruodžiui, Anykščių Jono Biliūno gimnazijos biblioteka, „Kino klubo“ dėka, tapo panaši į jaukią namų svetainę. Susitikimui su legendiniu kino dailininku Augiu Kepežinsku pasirinkta aplinka kino jaunimo buvo apgalvotai sukurta tarsi kino filmo filmavimui parengta lokacija. Susikūrę jaukią ir betarpišką atmosferą, susirinkę kino mėgėjai bandė išsiaiškinti, kas gi yra tas kino dailininkas ir kokia svarbi jo funkcija kino kūrimo procese. Svečio pasakojimas buvo išskirtinai išsamus bei atskleidžiantis ne vieną kino kūrimo subtilybę. Pamačius daugelį nuotraukų iš A. Kepežinsko darbų filmuojant A. Puipos filmą „Elzė iš Gilijos“ ir kitus užsienio kūrėjų kino projektus Lietuvos kino studijoj, visų akys išsiplėtė ir pasipylė klausimai. Atsiskleidė kino dailininko profesijos svarba, šiam darbui reikalinga didžiulė erudicija bei išsilavinimas, gebėjimas bendrauti ir bendradarbiauti. Kylantiems klausimams nelabai buvo vietos kur įsiterpti, o jei įsiterpė vienas kitas, tai atsakymai buvo kur kas išsamesni nei tikėtasi. Stebino tai kokia didelė dailininkų komanda turi dirbti kino gamybos procese, jog įgyvendintų filmo sumanymą. „Kino klubo“ jaunimui itin patiko subtilus A. Kepežinsko humoro jausmas – kiekvieną pasakojimo situaciją lydėjo lengvas šyptelėjimas.

Klausytojų gretose atsirado ir tokių, kurių svajonių profesija yra būtent kino dailininko. Augis Kepežinskas mielai sutiko išgerti puodelį arbatos ir, įsitaisęs krėsle, papasakojo apie scenografo bei kino dailininko studijas ir mokymosi procesą.

Tiek „Kino klubo“ nariai, tiek kiti kino mėgėjai popietę praleido išskirtinai šiltai, informatyviai bei turiningai.  „Kino klubo“ nariai gavo pakankamą dozę kūrybiškumo paskatų. Tai buvo jau ketvirtasis projekto Aukštosios kultūros impulsai mokykloms (AKIM) susitikimas mūsų gimnazijoje.


Elena Ruikytė
„Kino klubas“