2013 m. sausio 7 d., pirmadienis

Advento kalendoriai


Adventas  (lot. adventus reiškia atėjimą) – krikščionių religijoje laikotarpis, pažymintis laiką iki Jėzaus gimimo. Tuo metu žmonės laukia kūdikėlio Jėzaus gimimo. Adventas trunka beveik mėnesį; per tą laiką praeina 4 sekmadieniai.
Adventas – ne tik ramybės, bet ir paslaptingas, mistiškas laikas, kai ano pasaulio dvasios bando kištis į žmonių gyvenimą. Senoliai tikėjo, kad šiuo tamsiuoju metu aplink slankioja dvasios, kurios tik ir taikosi pakenkti žmonėms ir jų darbams, žiemkenčių pasėliams, gyvuliams. Todėl ir įvairių draudimų būdavę apstu.
Nevalia būdavo ir ilgai vakaroti, ypač po vidurnakčio, nes piktosios dvasios žmones persekioja – jos pasibeldžia į langus ir, kas pasižiūri, tas neišvengia mirties. Tautosakoje tuo metu dažniau minimi numirėliai, vaiduokliai, velniai ir kitos būtybės, padaugėja tikėjimų ir burtų.
Vaikai ir jaunuoliai advento laukia dėl kiekvieną dieną gaunamų dovanų, kurias jie randa savo advento kalendoriuose.

II bg klasės mokinės nusprendė parodyti, kad Advento kalendoriai gali būti ne vien parduotuvėje pirktos ir šokoladinių sniego senių prikimštos kartoninės dėžutės, o smagūs ir įdomūs, šiek tiek  neįprastos formos kalendoriai. Merginos kalendorius siuvo, siuvinėjo, klijavo, dažė ir naudojo įvairiausias priemones.