2015 m. lapkričio 16 d., pirmadienis



 "Metų knygos rinkimai 2015" 

Artimiausiu metu mūsų bibliotekos skaitytojus pasieks Suaugusiųjų kategorijoje dalyvaujančių knygų penketukas.

Skaitykite, įvertinkite, balsuokite.


Pristatome šias knygas:

Birutė Jonuškaitė, „Maranta“ (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla)Tai romanas-epopėja apie sudėtingą, politinių ir asmeninių aistrų draskomą Seivų krašto (lietuvių etninė sala Lenkijos teritorijoje) vienos šeimos gyvenimo istoriją. Istorijos pradžia siekia Antrojo pasaulinio karo metus ir pasienio, kurį nuolat kirsdavo rusų, lenkų ir lietuvių partizanai, ribą. Čia augusi pagrindinė romano veikėja pasiekia šių dienų Lietuvos istoriją, kurią apžvelgia ir reflektuoja ne tik iš asmeninės gyvenimo šeimoje patirties, bet ir iš platesnės perspektyvos ‒ Lietuvos, Lenkijos, Amerikos, Vilniaus, Krokuvos, Varšuvos, Paryžiaus, Jeruzalės. Menininkės žvilgsniu (pagrindinė veikėja yra dailininkė) žvelgdama į sudėtingus žmonių ir šalių tarpusavio santykius, sunkiausius išbandymus ji patiria sudėtingame savo šeimos santykių labirinte. Epopėjos bruožų turintis didesnės apimties romanas maždaug nuo vidurio įgyja ir ryškių detektyvo elementų.

Valdas Papievis, „Odilė, arba Oro uostų vienatvė“ („Alma littera“). Autorius yra meistriškas lietuvių prozos hipnotizuotojas. Jis turi savitą, aiškiai atpažįstamą balsą, yra mėgstamas lėtu, lyrišku, subtiliu pasakojimu besimėgaujančių skaitytojų. Naujasis romanas ‒ paryžietiškas iki kaulų smegenų. Jame pasakojama apie Odilę, elegantišką devyniasdešimtmetę paryžietę, apie jos gyvenimą, orumą, manieras, pažįstamus ir draugus, ritualus, aplinką. Ir tas pasakojimas dvelkia rudeniška praeities nostalgija. Romanas „įvyksta“ skaitytojui nė nepajuntant: praėjęs laikas persmelkia dabartį, miesto vaizdai persipina su jo gyventojų rūpesčiais, Odilės pasakojimai ‒ su jos nuomininko gyvenimu.

Dalia Staponkutė, „Iš dviejų renkuosi trečią: mano mažoji odisėja“(„Apostrofa“). Antroji nuo 1989-ųjų Kipre gyvenančios rašytojos eseistikos knyga, kurioje permąstomas buvimas tarp dviejų skirtingų kultūrų ‒ bandant išlaikyti ryšį su lietuviškomis šaknimis (ypač imponuoja babytės išmintis), bet kartu konstatuojant neišvengiamą kartų atitolimą: kiprietėms dukroms Lietuva jau yra tik svetimšalės motinos gimtinė, kurioje praleidžiamos vasaros, ‒ motinos, kurią joms norisi matyti kaip garantiją, o ne kaip „nuolatinę pavojaus sireną“. Tai knyga apie skausmingą blaškymąsi tarp dviejų tėvynių, išdrįstant pripažinti savo netobulumą ir klaidas, padarytas bendraujant su artimaisiais, ir galiausiai suvoktą atsakymą: tikroji gyvenamoji vieta yra kalba ‒ ji didesnė už pasaulį.

Antanas Šileika, „Pirkiniai išsimokėtinai“ („Versus aureus“) ‒ tai istorijos apie lietuvių „dipukų“ šeimos gyvenimą Kanadoje. Nepretenzingose, lakoniška kalba ir su puikiu humoru, gyvais ir tiksliais dialogais parašytose novelėse atsiskleidžia įvairių tautybių kultūriniai, religiniai skirtumai, kasdienio gyvenimo detalės, jaunimo santykiai, išryškėja lietuvių požiūris į to meto kanadiečių gyvenimo būdą. Iškalbingos buitinės detalės kone dokumentiškai atkuria šešto septinto dešimtmečių atmosferą, aiškūs ir išraiškingi charakteriai įtraukia į savo emocijų pasaulį. Ši knyga ‒ puikus stiliaus ir autentiškumo derinys.

Tomas Vaiseta, „Paukščių miegas“ (Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, Pirmosios knygos serija). Apsakymų žanrą galima apibrėžti kaip istorinę prozą: atskaitos taškas ‒ maždaug paskutinieji pirmosios nepriklausomybės metai ir sovietų okupacijos pradžia. Ant šio pamato yra statomas literatūrinis „miestas“ su savais gyventojais ‒ personažais. Čia jų yra visa galerija: landynėje prie Halės turgaus gyvenantis luošasis Jerzys, gatvės prekeivis Laurynas, Žiogų orkestras, į Vilnių atlietuvinti miesto atvykęs Romas, kišenvagis Alioša... Kiekvienas veikėjas turi savų motyvų, kodėl pasielgė būtent taip, o ne kitaip, skaitytojas gal ne visada pateisins jų poelgius, bet įspūdis, kad istorinių lūžių laikotarpiais gyvenimas yra tarsi paukščio būdravimas šalia nematomo, bet nujaučiamo priešo, išliks. 


Už labiausiai patikusią knygą balsuoti galima šiais būdais:
šioje interneto svetainėje;
elektroniniu paštu: metuknyga@lrt.lt;
paštu adresu:
 „Metų knygos rinkimams“
Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka
Gedimino pr. 51
01504 Vilnius
Iš vieno įrenginio balsuoti galima ne daugiau kaip 5 kartus.
Balsavimas vyks iki 2016 m. vasario 21 d.
Daugiausiai skaitytojų balsų surinkę knygų autoriai tradiciškai bus apdovanoti Vilniaus knygų mugėje 2016 metų vasario mėnesį.